ASTEN GENIET

 

Genieten is belangrijk. Voor jong en oud zijn er tal van mogelijkheden. Wandelen in de natuur, creatief uitleven bij verenigingen of je muzikaal ontplooien. Je kunt ook juist je rust vinden in Asten: in De Peel en andere natuurgebieden. Het verenigingsleven is een belangrijke bron van genieten en saamhorigheid binnen de Astense gemeenschap.

Sport en cultuur verbroedert en draagt bij aan maatschappelijke deelname. Daarnaast hebben de evenementen die georganiseerd worden een positieve uitwerking op de toeristische en recreatieve sector in Asten. Wij willen het verenigingsleven en plekken waar je kunt genieten versterken.

 

 1. Werk maken van spelen
 2. Ruimte bieden voor jongeren
 3. Sport en spel stimuleren
 4. Samen het Ploegmakerspark aanpakken
 5. Inzetten op grote en kleine toeristische trekpleisters

 

1. Werk maken van spelen

Kinderen zijn van nature onderzoekers en ontdekkers. Spelenderwijs onderzoeken en ontdekken ze hun wereld en leefomgeving en zo ontwikkelen ze zich. De PGA wil de kernen kindvriendelijk inrichten zodat er ook optimaal ruimte is voor spelen. Het gemeentebeleid speelt een grote rol in de speelkansen van het kind. Het is bij de ontwikkeling van recreatie,- en speelvoorzieningen belangrijk dat de mening van kinderen, ouders en buurtbewoners mee wordt genomen; zij maken immers gebruik van deze voorziening.

De PGA hecht waarde aan een goed speelbeleid en maakt daarom werk van spelen!

 

De PGA staat voor:

 • Het opstellen van een goed speelbeleidsplan waarbij het betrekken van buurtbewoners, met name kinderen, centraal staat.
 • Speel- en sportveldjes in de wijken, die de basis zijn van sociale samenhang binnen een wijk. De PGA maakt zich sterk voor het behoud en onderhoud van recreatieve faciliteiten in de wijk.
 • De PGA ondersteunt initiatieven voor natuurspeeltuinen, opgericht door inwoners, ondernemers en gefaciliteerd door de gemeente.
 • Kindvriendelijke loop- en fietsroutes naar de scholen.
 • Een groene speelplaats bij iedere school, zie www.groeneschoolpleinen.nl voor tips en inspiratie.

 

2. Ruimte voor de jeugd bieden

Jongeren willen zelf iets bouwen: een feestje, een hangplek, iets doen op straat, thuis of op een openbare plek zoals 1hoog. De PGA vindt het belangrijk om op die wensen in te spelen. Jongeren betrekken in de samenleving helpt daarbij. Het jongerenwerk in Asten werkt al jaren hard om jongeren een plek te bieden waar zij veilig kunnen zijn. Ook OJC Jonosh is een door jongeren gerund initiatief waar zij hun vrije tijd doorbrengen en zichzelf ontwikkelen.

 

Wij nodigen jongeren uit om met nieuwe leuke activiteiten te komen in het dorp. Dat kan groot of juist heel klein zijn: een filmavond op de Markt, een speeltoestel plaatsen, een sportevenement zoals een bootcamp. De PGA wil de ideeën van jongeren faciliteren!

 

De PGA staat voor:

 • Een projectsubsidie voor jongeren, waar jongeren kartrekker zijn en de ouders, professionals en ambtenaren initiatieven begeleiden. Deze subsidie is eenvoudig aan te vragen. Want ook voor jongeren geldt, een goed idee? Geeft het ons mee!
 • Het voortzetten van het Jong Nederland Heusden en Jonosh-plan. De PGA heeft zich in het verleden hard gemaakt zodat Jonosh en Jong Nederland Heusden hun eigen stekkie kunnen behouden in de voormalige Antoniusschool in Heusden. Het pand wordt nu opgeknapt zodat het weer aan alle eisen voldoet. Hier gaan we mee door, en laat dit een inspiratiebron zijn voor andere ontmoetingsplekken voor jongeren.
 • Het stimuleren van evenementen voor jongeren onder de 18 jaar. Bijvoorbeeld ‘fris-feesten’.
 • De PGA streeft ernaar jongeren te betrekken bij de politiek. Een eigen jongerenraad met een directe inbreng behoort daartoe, als dit gedragen wordt door de jongeren zelf.

 

3. Sport en spel stimuleren

Sport is goed voor lichaam en geest. Sporten houdt je brein scherp voor een betere concentratie op school of werk. De PGA staat daarom 100% achter het stimuleren van sport in de gemeente. Het Astense, Heusdense en Ommelse verenigingsleven dat zich inzet voor sport en cultuur dient de grootst mogelijke ondersteuning te krijgen van de gemeente.

 

De PGA staat voor:

 • Een lage instap bij verenigingen, zodat iedereen mee kan sporten. Sportimpuls is een geweldig initiatief om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten en verenigingen. Dit willen we verder uitbouwen en ook mogelijk maken voor volwassenen om hier aan mee te kunnen doen zodat ook zij een overzicht krijgen van de mogelijkheden en met beginnerslessen laagdrempelig kunnen instappen.
 • Deelname van kinderen uit gezinnen met lagere inkomens aan activiteiten. De PGA maakt zich sterk voor behoud van een bijdrage om te waarborgen dat ieder kind aan activiteiten deel kan nemen. Sporten is niet alleen gezond, het helpt kinderen ook in de ontwikkeling van sociale vaardigheden.
 • Multifunctioneel inzetbare en toekomstbestendige verenigingsgebouwen, passend bij hun ambities.
 • Het stimuleren van sport en spel bij belangrijke evenementen. Sport gaat over gezondheid, maar ook over lol maken!

 

4. Samen het Ploegmakerspark aanpakken

Het Ploegmakerspark aan de Tuinstraat en Logtenstraat, heeft veel potentie om een mooie belevingsplek te worden. Op dit moment wordt het gebruikt als hangplek, om de hond uit te laten en te zitten bij de vijver. De PGA ziet dit als een ideale plek om juist samen met inwoners een park te ontwerpen dat het samen zijn stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan fitnesstoestellen in de buitenlucht, pluktuin, een avontuurlijke speeltuin enzovoorts.

 

De PGA staat voor:

 • Samen invulling geven aan het park.
 • Het veranderen van het park tot een bloeiende voorkant van ons centrum.
 • Een goede aansluiting van het park naar de parkeerplaats van de Midas.

 

5. Inzetten op grote en kleine toeristische trekpleisters

Onze gemeente bestaat uit verschillende grote en kleine trekpleisters. Deze willen we versterken door ze met elkaar te verbinden in een netwerk. Een netwerk van grote en kleine trekpleisters maakt van 1 plus 1, 3. Kasteelruïne en kasteellandschap, camping Prinsenmeer, golfbaan ‘t Woold, Museum Klok & Peel, het centrum en De Groote Peel zijn grote trekpleisters. Bij kleine trekpleisters kun je denken aan kapelletjes, oude bomen, verhalen uit de tweede wereldoorlog, restaurantjes of duurzame en innovatieve landbouwbedrijven. Elk van deze punten creëert grote meerwaarde voor onze gemeente. Educatie, horeca, winkels, evenementen en sport kunnen op dit netwerk aanhaken.

 

De PGA staat voor:

 • De toeristische kansen van het museum en de kasteelruïne uitbouwen.
 • Een goede fietsverbinding tussen Helmond-centrum en Oostappen én tussen Asten en Deurne (via de Berken; zie speerpunten Ommel).
 • Het stimuleren van mini-campings en andere kleine recreatieve initiatieven.
 • Een positieve en open houding tegenover ondernemers en initiatiefnemers die zich inzetten om (nieuwe) evenementen of activiteiten op te zetten die het toerisme in Asten ondersteunen.
 • De toegankelijkheid van de Peel verbeteren mits de natuurwaarden niet aangetast worden.

 

 

LEES VERDER: ASTEN GOED GEREGELD